Van alle sterke dranken op de wereld is jenever de drank ‘van eigen bodem’. In Nederland weten ze als geen ander hoe ze heerlijke jenever produceren. Wij Nederlanders zijn zelfs overtuigd dat Jenever een Nederlandse uitvinding is die +/- rond de 17e eeuw voor het eerst geproduceerd werd. Die bewering ligt echter in conclaaf met wat onze geliefde zuiderburen denken. Ook zij zijn van mening dat jenever in hun eigen land ‘ontdekt’ is. De waarheid? Die laten we in het midden.

 

Sinds 2008 heeft jenever een beschermde geografische aanduiding. Pas wanneer jenever gestookt wordt in Nederland, Belgie of enkele Franse en Duitse provincies mag het ook daadwerkelijk jenever genoemd worden. Het wordt gemaakt van granen, jeneverbessen en andere kruiden. Een jonge jenever is lekker fris en een oude jenever behelst meer smaak. Voor een iets zoetere smaak en meer donkere kleur wordt er ook wel eens karamel toegevoegd.

Het zal je niet verbazen dat een drank van eigen bodem enorm veel aanbod heeft. Oude bekende als Bols jenever en Ketel1 zijn algemeen bekend bij de meeste Nederlanders. Gelukkig hebben wij genoeg variatie in onze rekken. Zo geniet je ook intens van een flesje Rutte Zuidam of een Van Kleef jenever.